Ministerstwo Finansów podjęło decyzję o nieprzedłużaniu po 31 marca 2024 r. okresowego obniżenia stawki VAT na podstawowe produkty spożywcze.
Według wstępnych danych GUS, inflacja w styczniu 2024 r. obniżyła się – rok do roku – do 3,9%. Spadek ten przesądził o końcu obowiązywania ulgi w postaci 0% stawki VAT na określone produkty spożywcze.
Zerowa stawka VAT wprowadzona została w lutym 2022 r. przy odczycie inflacji za styczeń 2022 r. na poziomie 9,2%. Aktualnie MF przewiduje, zarówno inflacja, jak również ceny żywności utrzymają się w tendencji spadkowej. Zdaniem resortu, niższej dynamice cen żywności będą sprzyjać spadkowe tendencje cen na światowych rynkach rolnych, a także silny efekt bazy, wynikający z wysokiego wzrostu cen żywności z wysokiego wzrostu cen żywności przed rokiem.
Na urzędowej stronie MF wskazano również, że dane dotyczące inflacji ogółem jak i dynamice cen żywności i napojów bezalkoholowych za styczeń i luty 2024 r. GUS opublikuje w dniu 15 marca br.